25 December 2009

S.K.E.M.A

bismillahirrahmanirrahim
salam wbt


alhamdullillah~
syukur kehadrat ilahi dgn limpah kurnianya, maka berakhirlah Ekspidisi Pemimpin Remaja Tahan Lasak (XPERT09) di melaka bgi program PRODUCE GEN 4 setelah hmpir 4hari 3mlm kami berkampung di sana. Kali ini, team KRJ KL tlah menghantar seramai 11 org peserta dan 3org pengiring (kYatt, yasser n luQman). peserta banin diwakili oleh aku, hamid, faheem, syafiq, dn juga nu'aim. manakala peserta banat diwakili nuaimah, mursyidah, syifaa' hana, balqis, yasmin dan juga wardah. kontinjen kami bertolak dari KL dengan menaiki 2mpv pada hari rbu jam 830mlm dan selamat tiba di melaka sentral jm 12tghmlm slps bhnti rehat di RNR seremban.

17/12/2009-Day1.
9.30 am- para peserta berkumpul di PSI untuk pndftaran dan sdikit taklimat serta pengenalan dari team krj melaka yang dikendalikan oleh abg bai, abg lang dan abg long. sedikit sesi ice breaking antara pesert dijalankan bgi membentuk ukhuwah sesama ahli krj dari kontinjen negeri yang pelbagai.

~ice breaking~



1.30pm (Kais pai kais petang) - sesi kais pagi kais petang.pserta diminta menjual produk muslim keluaran HPA dismaping mempromosi JIM dan berdakwah kpd masyarakat. Susa woo nk convince kan org suro bli brg kte... bez2!

3.00pm (musang berjanggut) - berangkat ke kampung berangan 6 di daerah Umbai utk sesi penyerahan anak angkt kpd keluarga di sana. sesi dimulakan dgn ucapan dari pihak2 jwtnkuasa kmpung dan pembahagian peserta kpd keluarga angkat masing2.

~memberi bungkusan musang berjanggut pd keluarga angkat~;)

time ni aku tegelak cuz time die ckp tu... name aku disebot sofwan RAMLI... tah bile tah bpk aku tuka name jd RAMLI.. heh! i got this mak angkat bername nur Laila... baek orgnye.

6.30 pm- sambutan maal hijrh bersama pnduduk kampung berangan 6 dan pembacaan doa akhir dan awal tahun.

9.30 pm- sdikit taklimat dan ucapan ketua kampung berangan 6.

11.30 pm- peserta pulang dan berehat di rumah angkat masing2.

18/11/2009 ( day 2)

8.30 am- FUYO 1!! sesi gotong royong di sekitar masjid dan sekitar berangan 6 sblm gtg-ryg boleh bekawad lg... duyaaaai... ^^



12.30-2.00pm - peserta solat jumaat dan berehat

2.30 pm - FUYO 2. sesi sukan rakyat bersama penduduk berangan 6.

bermule dgn...

-lumbe lari dgn gune 3 baru or dipanggel "luas lautan(x tau knape namenye g2 >.<")



-kerusi beracun



-bowling kelape



-pinjak belon or "step on it"

and the last...

-baleng belon air kat org...(sounds funny)

and ade la sikit activity yg x dpt buat like congkak...



penat ktorang buat!... ^^

pastu dgn tidak disanke hujan turon dgn lebat.. :( takdapat laa maen futsal. gelanggang da lawa da! lg lawa dr skola punye woooo!

7.00 pm - solat mgrib dan isya berjemaah di msjid kampung

9.00 pm - meniti angin malam (MAM). slot dibawa oleh pengerusi JKPRB PUSAT, paklang mokri.. die mcm mini kbm r

time ni aku tanye kat abg bai "kenape kalau buat prog KBM kat skola2 islam dorang tak nganges mcm skola2 laen eh?... pastu die dgn pantasnye menjawab... " skola islam ego drang kuat"... terdiam tros aku dga.

11.00 pm- taklimat utk xplorace keesokan hari


19/11/2009 (Day 3)

9.30 am- sesi penyerahan semula peserta dari pnduduk kampung kpd pihak penganjur

10.30 am- bertolak ke SMT bukit piatu utk ltak beg pakaian

11.00 am- bertolak ke melaka sentral utk task pertama

1.30 pm- xplorce bermula

CP 1-melaka sentral (bus panorama U17 ke mahkota parade)
-start hujan!!!

CP 2-mcD (dtaran phlwn)
-basah siket jek...

CP3- kapal besar di muzium samudera+muzium tentera laut
stat basah kuyob!!!... beg galas sume basah... pocket...ect. benci gile!!! kan bagos kalo die bg tau awal2 x yah bwk brg elektronik... heh!. but we survived. thx 2 payong kYatt ^^

CP4-muzium islam melaka

CP5-msjid kmpung hulu (berhenti mkn dan solat)
haha... time kat sini ktorang jd mcm org gile... jalan basah2 keliling melake. da la sesat. pastu jmpe masjid nye tgk sign board "masjid tamil"... wth? rehat jap kat tepi jalan... sambel melambai2 kerete lalu lalang macam orang ****... ^^.



CP6-bukit st paul.
kene nyanyi lagu tema kat atas bukit nih... segan woo! da la nyanyi kat main entrance, and tmpt tu mcm tmpt org2 kristian. tourist tgk je an ktorang nyanyi. pich hilang abes! :D

CP7-stadhuys(muzium)

CP8-melaka river cruise
~task yg terakhir. cantum puzzle lagu tema xpert 09~ dan nyanyi... segan gak woh! ramai org!



alhamdulillah, team KL berjaya mghbiskan kesemua task dan berjya smpai ke CP yg terakhir tepat jam 5ptg walaupon kmi bukn team yg terawal smpai.jug bukn team yg terakhir.nway aku agak berpus hati dan gembira dpt berxplorace bsma kwn2 team KL dan berhujan bersama2. hrp xde sape yg demam la ye. wlpon mmg dh sejuk menggigil2 time tu.hehe. nseb kYatt de bwk pyung... brg elektornik sme die pgg... credit 2 payong kYatt... ^^



7.00 pm - xplorace selesai

~alhmdulillh.selesai.perjalanan menyusuri sungai melaka ke CP yg terakhir ;)~
perjalanan yang sepatotnye 45 min jd sejam stgh! dgn kasot basah2 jalan jaoh.. pergh! kaki melecet beb!. punye xpert. hehe....

9.00-12.00 am-video editing(my part start)!

20/11/2009 (day 4)

8.00- 12.00 pm -video editing & presenting(sesi 2)

12.00-2.00 pm -majlis penutup dan ucapan dari pklang selaku pengerusi JKPRB pusat. tahniah kpd kontinjen yang berjaya;)


johan - kontinjen krj terengganu
naib johan - kontinjen krj perak
ketiga- kontinjen krj melaka dan pahang (gabungan)

KL no bape?huhu.xyah tau la.hehe~

3.00 pm- bersurai ke negeri masing2.


alhamdulillah, berakhirlah xpert 09. jzkk kpd team krj melaka atas usaha berpenat lelah menganjurkan xpert o9 terutama buat pengarah program, saudara zairi suboh (abgLang melaka) yg sgt bertngkus lumus menyediakan kami yang terbaik dlm xpert 09 ini.moga Allah kesemuanya dgn sebaik2 gnjaran... juge terime kasih kepada makcik lela kerane bg aku tdo kat ruma... and anak2nye.

buat kwn2ku..tahniah kerana berjaya terlibat sepenuhnya dlm xpert 09 ini. moga ukhuwah sesama kita akan berterusan dan moga usaha dakwah kita ini sentiasa diberkati Allah dgn hrpn kalian teros thabit di jalan ini.


~melaka river cruise.sgtttt F.R.U.S.T. xdpt naik sbb air naik tinggi sgt. >.<... frust gile jalan jaoh2 tanpe sebab!!! (rentas sungai melake)



~selamat tinggal xpert 09. kami team KRJ KL menantikan xcell di penang pula~.insyaAllah ;)

4 comments:

+akufobia+ said...

main hujan itu tak best.melecet lagi tak best.dangdangdang.

Microsoft 1 said...

haha...btol2!. jalan tu paleng bez ek >.-

someone said...

ehem
gmba sume cilok dr blog kyatt
ape la

btw,
cmne ana blh trselit dlm gmba tu?

sopz said...

haha... tu sbb gamba upload snirik la.. :P.