27 December 2009

Form 5 Ahead!!!

bismillah



pintu kelas aku.... time f4.
abaikan...

uwaaaah!!!... 2010 is around the cornet. my holiday years going 2 end just around 3 days left.

well, next year i have to participate in the spm aaaannnnd... erm, depending on my final exam... i have to work very hard to beat sofina's result and also all my bro's.

my class name is iftikhar... sound wierd but the meaning is "proud".

hope this class will get a caring class teacher bcuz from form 2 till form 4 i've got a veeery uncaring class teacher... sumtime class teacher tak kenal pon plaja2 die. kindda sux this all are past memory.

to all my mate... jom lawan sape dpt spm tetinggi!!! especially anas,arep,caer,sofi,amaRUS,aduh,aya,b,nads aaaaaannnndddd.... sape2 lah :D

harap semangat ni x sekerat jalan jek. ^^
till next post...
da nk kene blk JB da.. >.<

utk org


25 December 2009

S.K.E.M.A

bismillahirrahmanirrahim
salam wbt


alhamdullillah~
syukur kehadrat ilahi dgn limpah kurnianya, maka berakhirlah Ekspidisi Pemimpin Remaja Tahan Lasak (XPERT09) di melaka bgi program PRODUCE GEN 4 setelah hmpir 4hari 3mlm kami berkampung di sana. Kali ini, team KRJ KL tlah menghantar seramai 11 org peserta dan 3org pengiring (kYatt, yasser n luQman). peserta banin diwakili oleh aku, hamid, faheem, syafiq, dn juga nu'aim. manakala peserta banat diwakili nuaimah, mursyidah, syifaa' hana, balqis, yasmin dan juga wardah. kontinjen kami bertolak dari KL dengan menaiki 2mpv pada hari rbu jam 830mlm dan selamat tiba di melaka sentral jm 12tghmlm slps bhnti rehat di RNR seremban.

17/12/2009-Day1.
9.30 am- para peserta berkumpul di PSI untuk pndftaran dan sdikit taklimat serta pengenalan dari team krj melaka yang dikendalikan oleh abg bai, abg lang dan abg long. sedikit sesi ice breaking antara pesert dijalankan bgi membentuk ukhuwah sesama ahli krj dari kontinjen negeri yang pelbagai.

~ice breaking~



1.30pm (Kais pai kais petang) - sesi kais pagi kais petang.pserta diminta menjual produk muslim keluaran HPA dismaping mempromosi JIM dan berdakwah kpd masyarakat. Susa woo nk convince kan org suro bli brg kte... bez2!

3.00pm (musang berjanggut) - berangkat ke kampung berangan 6 di daerah Umbai utk sesi penyerahan anak angkt kpd keluarga di sana. sesi dimulakan dgn ucapan dari pihak2 jwtnkuasa kmpung dan pembahagian peserta kpd keluarga angkat masing2.

~memberi bungkusan musang berjanggut pd keluarga angkat~;)

time ni aku tegelak cuz time die ckp tu... name aku disebot sofwan RAMLI... tah bile tah bpk aku tuka name jd RAMLI.. heh! i got this mak angkat bername nur Laila... baek orgnye.

6.30 pm- sambutan maal hijrh bersama pnduduk kampung berangan 6 dan pembacaan doa akhir dan awal tahun.

9.30 pm- sdikit taklimat dan ucapan ketua kampung berangan 6.

11.30 pm- peserta pulang dan berehat di rumah angkat masing2.

18/11/2009 ( day 2)

8.30 am- FUYO 1!! sesi gotong royong di sekitar masjid dan sekitar berangan 6 sblm gtg-ryg boleh bekawad lg... duyaaaai... ^^



12.30-2.00pm - peserta solat jumaat dan berehat

2.30 pm - FUYO 2. sesi sukan rakyat bersama penduduk berangan 6.

bermule dgn...

-lumbe lari dgn gune 3 baru or dipanggel "luas lautan(x tau knape namenye g2 >.<")



-kerusi beracun



-bowling kelape



-pinjak belon or "step on it"

and the last...

-baleng belon air kat org...(sounds funny)

and ade la sikit activity yg x dpt buat like congkak...



penat ktorang buat!... ^^

pastu dgn tidak disanke hujan turon dgn lebat.. :( takdapat laa maen futsal. gelanggang da lawa da! lg lawa dr skola punye woooo!

7.00 pm - solat mgrib dan isya berjemaah di msjid kampung

9.00 pm - meniti angin malam (MAM). slot dibawa oleh pengerusi JKPRB PUSAT, paklang mokri.. die mcm mini kbm r

time ni aku tanye kat abg bai "kenape kalau buat prog KBM kat skola2 islam dorang tak nganges mcm skola2 laen eh?... pastu die dgn pantasnye menjawab... " skola islam ego drang kuat"... terdiam tros aku dga.

11.00 pm- taklimat utk xplorace keesokan hari


19/11/2009 (Day 3)

9.30 am- sesi penyerahan semula peserta dari pnduduk kampung kpd pihak penganjur

10.30 am- bertolak ke SMT bukit piatu utk ltak beg pakaian

11.00 am- bertolak ke melaka sentral utk task pertama

1.30 pm- xplorce bermula

CP 1-melaka sentral (bus panorama U17 ke mahkota parade)
-start hujan!!!

CP 2-mcD (dtaran phlwn)
-basah siket jek...

CP3- kapal besar di muzium samudera+muzium tentera laut
stat basah kuyob!!!... beg galas sume basah... pocket...ect. benci gile!!! kan bagos kalo die bg tau awal2 x yah bwk brg elektronik... heh!. but we survived. thx 2 payong kYatt ^^

CP4-muzium islam melaka

CP5-msjid kmpung hulu (berhenti mkn dan solat)
haha... time kat sini ktorang jd mcm org gile... jalan basah2 keliling melake. da la sesat. pastu jmpe masjid nye tgk sign board "masjid tamil"... wth? rehat jap kat tepi jalan... sambel melambai2 kerete lalu lalang macam orang ****... ^^.



CP6-bukit st paul.
kene nyanyi lagu tema kat atas bukit nih... segan woo! da la nyanyi kat main entrance, and tmpt tu mcm tmpt org2 kristian. tourist tgk je an ktorang nyanyi. pich hilang abes! :D

CP7-stadhuys(muzium)

CP8-melaka river cruise
~task yg terakhir. cantum puzzle lagu tema xpert 09~ dan nyanyi... segan gak woh! ramai org!



alhamdulillah, team KL berjaya mghbiskan kesemua task dan berjya smpai ke CP yg terakhir tepat jam 5ptg walaupon kmi bukn team yg terawal smpai.jug bukn team yg terakhir.nway aku agak berpus hati dan gembira dpt berxplorace bsma kwn2 team KL dan berhujan bersama2. hrp xde sape yg demam la ye. wlpon mmg dh sejuk menggigil2 time tu.hehe. nseb kYatt de bwk pyung... brg elektornik sme die pgg... credit 2 payong kYatt... ^^



7.00 pm - xplorace selesai

~alhmdulillh.selesai.perjalanan menyusuri sungai melaka ke CP yg terakhir ;)~
perjalanan yang sepatotnye 45 min jd sejam stgh! dgn kasot basah2 jalan jaoh.. pergh! kaki melecet beb!. punye xpert. hehe....

9.00-12.00 am-video editing(my part start)!

20/11/2009 (day 4)

8.00- 12.00 pm -video editing & presenting(sesi 2)

12.00-2.00 pm -majlis penutup dan ucapan dari pklang selaku pengerusi JKPRB pusat. tahniah kpd kontinjen yang berjaya;)


johan - kontinjen krj terengganu
naib johan - kontinjen krj perak
ketiga- kontinjen krj melaka dan pahang (gabungan)

KL no bape?huhu.xyah tau la.hehe~

3.00 pm- bersurai ke negeri masing2.


alhamdulillah, berakhirlah xpert 09. jzkk kpd team krj melaka atas usaha berpenat lelah menganjurkan xpert o9 terutama buat pengarah program, saudara zairi suboh (abgLang melaka) yg sgt bertngkus lumus menyediakan kami yang terbaik dlm xpert 09 ini.moga Allah kesemuanya dgn sebaik2 gnjaran... juge terime kasih kepada makcik lela kerane bg aku tdo kat ruma... and anak2nye.

buat kwn2ku..tahniah kerana berjaya terlibat sepenuhnya dlm xpert 09 ini. moga ukhuwah sesama kita akan berterusan dan moga usaha dakwah kita ini sentiasa diberkati Allah dgn hrpn kalian teros thabit di jalan ini.


~melaka river cruise.sgtttt F.R.U.S.T. xdpt naik sbb air naik tinggi sgt. >.<... frust gile jalan jaoh2 tanpe sebab!!! (rentas sungai melake)



~selamat tinggal xpert 09. kami team KRJ KL menantikan xcell di penang pula~.insyaAllah ;)

08 December 2009

Babi itu tak salah




@na'udzubillahimin zaalik@

Salam. Cuti Ok?. Baik2 Cuti, Jangan Sampai Leka. Hii. Penulis Telah Meletakkan Sebuah Tajuk Untuk Post Ini Yang Pastinya(yekah?) Menimbulkan Kontroversi. Babi Tu Tak Salah. Memang Tak Salah. Apa Salahnya Seekor Binatang Ciptaan Allah Sehinggakan Kita TerAgak-Agak Untuk Mengatakan Babi.

Punca Kita Takut Untuk Cakap Babi.
@>Babi Digunakan Sebagai Kata Carutan.

Mencarut??

Mencarut
merujuk kepada perbuatan maki-memaki ataupun pengeluaran kata-kata kesat.
Jadi, Babi Tu Nama Binatang. Bukan Kata2 Kesat..

TAPI!!!!

Bila Perkataan Babi Itu Disalahgunakan, Tu Yang Salah, Tu Yang Jadi Kata-kata Kesat. Bila Babi Digunakan Untuk Memaki Orang Lain, Itu Yang Jadi BERDOSA.

30 November 2009

cerite Ikhwan Najmi

Salam aidil adha...

time nk sembeleh lembu...

"abg fofwan, lembu tu kalau die ganas die masok nerake eh? kalau die tak ganas die masok syurge eh?"

haha.. that was my cousin story. sape nk jwb soklan tu~~??

-----------------------------------------------------------------------------------





btolak dr kl ke klate kol 6. sampi kol 4. it's freaking 10 hour unsufficient elbow-room. it's just soooo sekse ddk dlm kete... >.<

"takbir raye"

i woke up late sbb penat kot. pg masjid, naseb bru nk solat. >.<...

balek tu ingat nak sembeleh lembu pas solat jumaat. laz2 ayah aku kate sembeleh sabtu. datu aku tepke "eh, kkk keje ari ahad, blk sabtu... abes smpt ke nk tgk korban nih"

heh...

datu malam tu ade cte nur kaseh last episode... huah... sme tabah tunggu dpn tv awal takot termiss dpn2. haha....

pas cite nur kasih ade cte taubat... bez gak. cte pasal sorang ayah yg keje nk dere anak ngan isteri jek. laz2 anak2 ngan isteri die mati... die tak smpt minx maap. pastu die taubat... bez2...

hehe....

esoknye....

pas bgn subo tros pi mkn sbb exited nk korban lmbu... hehe... smpi sane dpt keje maen tarik2 tali kat kaki lembu jek... boleh la. yg siat2 sme org kmpg settlekan. tp an kagun ngan org2 kmpg ni... drang dpt idopkan api kat kaju tebal2 kejap jek... hebat2~~~

time org2 potong daging aku ngan kkk aku pi panggan steak. sedap wooo... haha..
masak daging goreng... sup...

pastu mkn2, mandi, kemas baju datu teros balek... kejap jek kat kmpg.. :(

pejalanan blk amik mase 5 jam jek..(beze gile dgan mase nk pg an>??)

smpi KL kol 12 datu tros tdo....

"taon depan tah dapat rayekan hari raye ni ke tak... SPM!!!!!!"

26 November 2009

7

"miley cyrus - 7 things"

The 7 things I hate about you
The 7 things I hate about you, oh you
You’re vain, your games, you’re insecure
You love me, you like her
You make me laugh, you make me cry
I don’t know which side to buy
Your friends, they’re jerks
When you act like them, just know it hurts
I wanna be with the one I know
And the 7th thing I hate the most that you do
You make me love you

ok abaikan lyric td...

i just want to write about 7 things that i hated

1. i just hated people who influence other people... mcm kalo org tu nk wat jahat nanti die kate "ala.... kecik r or kecot eh or etc.... it makes people [what's the word]

2. people yang maen tudoh2 jek. x siasat pape nk tudoh org.. pelempang kang nanti. >:)

3. org merajok??? hehe... i kindda dislike to pujok2 org ni. kalo senang takpe gak. ni yang liat gile. shish~~~

4. kene marah?? sape yang suke kene marah seh..

5. org yang ade nset tp takde function... lg2 kalo org tu kite perlukan time kecemasan. org call x nk angkat ke... org sms mcm sms batu ke... erk, i just hate it very much.

6. menunggu???... waiting is killing. izit the right word?

7. pke sendiri...

hehe.... so... bende yang dicakap diatas kadang2 aku buat gak. manusie ni tak sempurne sgt pon. mestinyelah wat kesilapan.

^.^

dimulakan dengan bismillah...
disudahi dengah alhamdulillah...
begitulah sehari dalam hidup kita
mudah mudahan dirahmati Allah..

till next post,

14 November 2009

yahoooo!!!!!


erk...

waaaah...

lamenye aku tak mengupdate blog.... baruku perasan.(padahal da perasan lame dah)

so kalau ikot care jwb psi, mcm ni carenye

antara faktor2 yang menyebabkan aku tak mengupdate blog:
-x de mase!!!!(man! i was so buzy kot) hehe
-ade tajok tapi malas gile nk tules(maybe focusing on study kot)
-aku dok asrama!!! susa gle nk dpt gune tenet! frust btol! haha... nk cek farm ville pon x leh. hahaha.....

------------------------------------------------------------------------------------

lala...

skrg pekse da abes, tp still ade skola ganti. leceh btol~~ konon nak abeskan silebes. nanti bincang2 ketas same jek silibes x habes gak kot. abende tah.....

jeles ngan adk2 da dpt cuti. hehe....

SPM TAHON DEPAN BEB! NO TIME 2 PLAY!!! CAYOK CAYOOOOOK~~~~(apakah??? tibe2 smangat!)
huhu...

till next post
sofwanzamri,
cybercefe dolphine,
taman university,
johor bahru.

:D

24 September 2009

episode 4

"Sabar ye Indah..msti ada hikmah di sebalik semua yg terjadi ni.." kataku cuba meredakan tangisan Indah.

Tapi knp Tuhan pilih sya Dija.saya tak kuat Dija..saya tak mmpu menanggung ujian seberat ini..knp saya yg diuji Dija..?

" Indah..ingatx Kak Anie pernah pesan pada kite dulu..Bagaimana kite mengakui keimanan kita sdgkan kite belum lgi diuji..dan bukankah sabar itu pengubat segala keresahan hati dan penawar kpd kedukaan kita semua..awak ingt lagix Indah?" balasku

"Tapi Dija..sy sgt sedih skrg ni. sya rase khilangan yg sgt besar. sy sgt sygkan mereka berdua..dan saya tdk sggup memilih antara keduanya dija.."

" Indah..bykkan bersabar ye. Perbanyakkan solat dan doa kpd Allah..moga Allah kuatkan semangat dan mmberi kekuatan pada awak utk mghdapi semua ini ye."

Kelihatan Indah sudah beransur tenang. tiada lagi tngisan yg kuat. hnya sdikit esakan yg msih berbaki.

"Dija..terima ksih byk2 ye..awaklah shbt terbaik saya. Mujur awak ade disisi saya Dija..kalau x, msti sya mkin btmbah sedih" kata Indah.

"ok. sama2 Indah. Inikan sudah mnjdi tanggujwb sy seorg shbat. sudah ye Indah. x elok byk ngis ni.nnti mata lebam.muka pon merah. nnti dah xindah dh shbt sya ni" kataku smbil mengesat saki baki air mata Indah.

"isy..awak ni Dija..ade2 je nak mgusik sya. xsah kalo xmenyakat saya. kite tgh sdih2 pon smpat lagi die nak mengusik ye.." balas indah smbil mncebikkan bibirnya.

"hehe..awak ni..terasa pula.sy nak bgi awak senyum..ha..tgok tu..kan manis je.." balasku

"Ahh..ade2 je awak ni dija. Dija..sy tidur bilik awak ye mlm ni..bolehx?" Indah bertanya.

"ok.xde mslh..tpi awak jgn tido lasak2.tau jelah.ktil ni dhlah kecik.nnti esok pagi saya ade kat bwh pulak.." aku berseloroh.

Indah ketawa besar lantas mmbringkan dirinya di tmpat tidurku.aku myelimutkan tubuhnya yg kecil itu. Kasihan Indah. begitu sedih nmpaknya. Aku juga tdk myangka akhirnya rmah tangga ibu bapanya hncur. Mahligai indah yg terbina slma 22thun itu retak seretak2nya. bagakan tida apa cara lagi utk meneguhkannya kembali. Aku sgt bersimpati ats nsib dan ujian yg mnimpa Indah.Abah indah merupakan seorang pengarah sebuah syarikat minyak yg terkenal di ibu kota, juga menyandang pangkat seorang datuk. Menurut Indah, abahnya berkahwin lain dgn seorg perempuan tnpa pengetahuan ibunya dua tahun yang lalu. smnjak itu, segalanya berubah. rumah tangga yg dulunya harmoni kini berantakan. ada sahaja salahnya. ada sahaja silapnya. pantang saja berbual, bercakarlah akhirnya. Inilah bait2 bisa yg meruntuhkan rumah tangga abah dan ibu Indah. Mgkin setakat itu sahaja jdoh yg Allah telah tetapkan buat mereka. Aku mmndg kmbali Indah yg sudah nyenyak tidur itu. Aku dpt rasekan yg Indah sdg menanggung beban kesedihan yg teramat sgt. Sayu aku melihatnya..Indah..Aku dan Wardah akn sntiase bersamamu..

Aku mnutup lampu utama bilikku dan memasang lampu meja studyku..risau cahaya yg terang dri lampu utama mengganggu tidur Indah. Lantas mgmbil kotak pensil dan buku teks fizik dihujung mejaku. teringat aku akn kerja yg En Azmi minta tempoh hari. Aku harus menyiapkannya. Mgkin esok En Azmi akn mmbuat perbincangan di kelas.

Aku mgmbil pula buku ltihan fizik dri beg kuliyahku. tiba2 ada sekeping kad kecil jatuh dri lipatan buku itu..eh..apa pula tu? aku berfikir sjnak.

Lantas aku mgmbil kad berwarna hijau itu dan mmbce isinya..

"Assalamualaikum cahaya..slm perkenalan dari sya.."

aku membelek2 kad itu. mncri nama pengirimnya.nmun tiada apepun yg tercatat.

arhh..ni msti ade yg nak mngenakan aku ni..fikirku lantas mmbuang kad kecil itu.
Aku kmbali fokus..
terlalu byk lagi perkara yg perlu dilakukan..
aku tdak punya masa utk itu.


Akan bersambung..

17 September 2009

Episode 2

kenangan empat tahun lalu kembali segar.

"Excuse me, my turn i think", kataku kpd seorg pelajar lelaki berkemeja hijau muda.

itu kali pertama aku melihatnya walaupon sudah satu semester aku menjalani pengajian disini. Di sebuah kolej matrikulasi. Kolej pilihanku walaupon ditentang hebat ayah pada mulanya.

"oh yeke.maaf ye. saya tak sengaja" balasnya.

"its ok. excuse me", balasku smbil memohon laluan darinya.

keadaan yang sesak di cafeteria pentadbiran itu merimaskanku. ditambah dengan persekitaran yg panas dan bising.cukup membuatkan aku tidak selesa.segera aku kaunter pembayaran makanan dan mmbyr nilainya.

aku kembali ke mejaku. klihatan Indah, dan Wardah sudah bersiap sedia dgan makanan mereka.aku yg lmbt rupenye.kasihan mereka. masa rehat selama 30 minit benar2 membuatkan kami perlu pantas melakukan apa2 pekerjaan sekalipon.

" dija, dah siap kerja kimia semalam?" tanya Indah.

"saya dah siapkan. nyaris terlupa. nasib baik smlm nina dtg ke bilik saya menanyakan tentang kerja itu", balasku.

"oo.ok. mcm tu kite pergi dulu ye korang. kite nak siapkan kat library jap. kite jmpe mse kelas nnti ok". jawab Indah seraya tersenyum.

"ok. hati2 ye Indah". balas kami semua.

Begitulah ukhuwah yg terbina antara kami. Begitu rapat. begitu erat. terasa tenang bersama shbat2ku ini.Berada dalam lingkungan bersama2 mereka mmbuatkan aku rasa beruntung dan bersyukur. Bersyukur atas nikmat persahabatan yang tidak ternilai ini. Aku tersenyum mengenangka waktu2 indah yg telah kmilalui bersama.

kami berdua bergegas ke kelas saat loceng berbunyi. tidak berani utk masuk lewat ke kuliyah. Maklumlah, ini pengalaman pertamaku bergelar pelajar 'pra-mahasiswa'. Kehidupan di sini jauh berbeza dgn kehidupan di zaman persekolahanku satu ketika dahulu. Jika dahulunya,aku hanya berkurung dan bertudung biru, namun kini aku tampil dgn warna2 yang lebih ceria. pelbagai pilihan warna bebas utk aku gayakan.isnin dgn ungu. selasa dgn kuning. rabu dgn pink dan plbagai lagi. dan jika dahulunya, tiap2 pagi di sekolah, aku terpaksa berdiri di barisan belakang bersama ahli lembaga pengawas yg lain, kini jauh berbeza.duduk lebih selesa bagiku dan masing2 sudah besar dan sudah layak utk menjaga diri masing2 sebaik2nya. tidak perlu lagi kepada pengawasan shbat2 lain.

"baiklah, smpai sini dahulu kelas kite hari ini. balik bilik, sile ulangkaji bab5. Esok saya akan pilih seseorg utk bentang di depan. Kamu semua boleh bersurai. terima kasih ".kata Encik Teoh, pensyarah kimia berbangsa cina itu.

"ah,leganya kite Dija. nseb kls hri ni hbis awal skit kan.kite mgntok betol.mklumlah..kls ptg2 ni.pham2 jela kan Dija". kata Wardah.

"isyh..awak ni wrdah. asek mgntok je. asal kls kimia je..msti nak mengantok. mentang2 la encik teoh yg ajar.cube tgok kalau kls fizik En Azmi, bkn main sgr lagi matanya. skit pon tak berkedip. ntah ape yg die phm sgt kan dija". ngomel Indah

ketawa besar aku melihat telatah mereka berdua. teringat peristiwa lucu seminggu yg lalu. Saat pertama kali Wardah disoal di kuliyah en Azmi.

"Wardah, saya tgok kamu ni tak berkedip2 dgr kuliyah saya. awak betol2 fhm ke ni?" tanya en azmi.

"errrr...paham en azmi. sy fhm sgt tajuk ni". balas wrdah.

"oo..kalo begitu saya nak uji kamu skit ye. tolong terangkan pada rakan2 tntang hukum newton pertama."kata en azmi.
Alhamdulillah.Wardah dpt mnrangkan tntang hukum newton pertama dgn jayanya di hadapan semua pljr. Aku dan Indah sling berpandangancube menahan ketawa melihat pembentangan wardah tadi. Manakan tidak, merah mukanya berckp di hadapan kelas.wardah wardah..

"isy..korg ni.dahlah. jom. ptg ni mcm biase. kite jogging kat tasik nak?". ajak wardah

"ok.jom." pantas aku dan Indah menyatakan persetujuan kami..
Akan bersambung..
Cahaya Khadijah E2.

Episode 1

Benarkah aku Khadijahmu?

Angin pagi bertiup damai. Sedamai hatiku yg kudus dan tenang. Jam berbentuk hati menunjukkan angka 7. Mungkin sudah satu jam lamanya aku berdiri di sebalik jendela berhiaskan langsir krim ini. Aku merenung jauh. merenung penuh. Kadang2, renunganku sedih, hiba dan beremosi. Kadang pula, renunganku bercahaya, berbahagia, bermakna...

Sebagai seorg pelajar dan mahasiswi, aku selalu dicemburui. terutama di kalangan para pensyarahku. mereka mencemburui nikmat masaku. berlumba-lumba mereka mengirim assignment padaku. juga pada rakan2 seperjuanganku. hmm.. mana mungkin kami mengeluh. walaupon itu biasa aku lakukan. nmun sejauh mne mereka mdgr kluhan kami..makin dikeluh..makin mnmbun kerjanya. nmun..itu la yg hrus kami byr apabila menggalas gelaran mahasiswi mahupon mahasiswa.

" Khadijah, jom kite trun sarapan," pelawa sahabat karibku, Indah.

"Saya puasalah Indah. Indah ajak wardah ye," balasku.

"Haik?. Awak puasa ape pulak ni. bkn rmadhan lambat lagi ke?" tnya Indah smbil mengerutkan dahinya. Comel sahabatku ini. Seindah namanya..

"Em..saya puasa ehem2 la Indah," balasku smbil tersenyum.

"Oppss..got it dear. sorry for asking," Indah mengenyitkan matanya.


Aku tersenyum..

"Wardah.cepatla wardah. dah nak tutup kedai mak cik tu"..jerit Indah.


Indah.Wardah.Sahabatku yg tercinta.Aku mengenali mereka sedari kecil lagi. mereka teman sepermainanku. Kami dahulunya jagohan kampung. sebut sahaja nama kami bertiga. Semua mengenali kami. terutama pak jabir. Masakan die lupa akan kami. Aku tersenyum teringatkan memori ktika mana Pak jabir mmbaling kami dgn selipar jepunnya swktu kami mencuri buah jambu di kebunnya. Lucu melihat gelagat pak Jabir mengomel2 smbil mengejar kami. Nakalnya kami bertiga ketika itu hanya Tuhan yg tahu. Aku tersenyum lagi..


namun itu hanya memori 11tahun yang lalu.Aku kini antara jutaan pemilik umur berpangkalkan angka dua dihadapan.Kali ini aku berhenti merenung. Sebaliknya aku bermuhasabah.

Kring Kring! Kring Kring!

Lamunanku terhenti. Segera aku menghampiri meja makan bulat dan mencapai telefon bimbitku. Hanya beberapa angka yang tertera. Nyata pemanggilnya bukan seseorg yg rapat denganku.

"Assalamualaikum, Hello." ucapku bagi memuliakan pemanggilku itu.

"Waalaikummussalam..Cahaya.." balasnya

Aku tersentak.

Dia! Hanya dia memanggilku cahaya.

Untuk apa die kembali. Ya Allah..Berikan aku kekuatan..


Akan bersambung...
Cahaya Khadijah E1

16 September 2009

episode 3

Suasana di tasik ptg ini agak riuh. bgitu rmai pljr yg dtg utk beriadah dan sebagainya. mgkin msing2 cuba mgmbil peluang ini utk merehatkanminda stlah pnat berjuang memerah otak mnjwb soalan ujian pertengahan semester (UPS) yg bru selesai semalam. macam2 aktiviti dapat aku perhatikan. di satu sudut, ade skumpulan pljr sedang memanggang ayam. ade mjlis barbeque brgkali. di sebelah kanan ku pula kelihatan bbrapa org pljr prmpuan sdg asyik bergelak ketawa sesama mereka. gembira btol nampaknya. mgkin ini antara cara2utk mghilangkan stress. dgn mengingati perkara2 yg mnggmbirakan, hati kite scre tdk langsung juga akan tersenyum. sperti aku dikala ini.tersenyum melihat persekitaranku yg bgitu menggembirakan. Mataku tertancap pula pd skumpulan pljr lelaki yg duduk di bawah sepohon pkok di hujungtasik. sungguh asyik mereka menyanyi. lucu aku mlihat glgt slh seorg drpd mereka yg bermain gitar. berkemeja hitam, berseluar ketat di bawahnya, dan berkaca mata hitam. begitu sekali aksinya.tdgr pula aku akan bait2 lirik lagunya. lgu jiwang klsik ala2 80-an.lawak betollah mereka ini. Indah dan Wardah yg sedari tdi turut mmerhatikan mereka juga tergelak besar. sudah pasti mereka mengiyakan apa yg aku fikirkan.

Tanpa melengahkan masa, kami memulakan sdikit senaman pemanasan sebelum mula ber'jogging'.

"ok kwn2. senaman pemanasan ini sgt penting ye. ia perlu dilakukan sblum kita mula berjogging. Inidpt mengelakkan otot kite dri kekejangan swktu berjogging nnti. fhm x kwn2?.." lagak Wardah, kapten 'fitness' kami.

"faham kapten wardah", jwb Indah smbil mncebik kearah Wardah.

Kami bertiga ketawa akhirnya.

alhamdulillah. lega. saat ini, badan aku trse sgt sgr. sgr rsenye stlah dpt mndi. dpt mghilangkan peluh2 yg keluar swktu berjongging ptg tdi. YA Allah..moga Kau sihatkan tubuh badanku dri sbrg pnykit yg berbahaya.ameen.hti kecilku berdoa. Aku segera bersolat mgrib. wktu sudah hmpir tamat. lama juga aku mndi. kemudian aku alunkan sdikit bacaan ayat2 suci kitabullahul kareem. mymbung tadarusku yg agak ketinggalan berbandingwardah dan indah. aku terlalu sibuk mempersiapkan diri utk UPS bru2 ini sehingga aku terlupautk turut mengulangkaji kalam2Nya.. YA Allah..Kau ampunilah aku atas kelalaian ku ini..aku mengambil keputusan melamakan bacaanku. kali ini fkrnku lbih tenang. masaku juga begitu lapang bagi membolehkan aku utk menghayati bait2 ayat yg indah itu. Aku bertekad utk mghbiskan juzu' 8 malam ini juga.

"ktok ktok ktok..Dija..Dija"

aku knal benar suara di sebalik pintu itu. Indah. eh.awal pula indah ni dtg.ade ape hal ye.tiada salam juga yg kedengaran. aku jadi pelik.

segera aku sudahi bacaanku dan bergerak menghampiri pintu. aku mmbukanya.tros Indah memelukku kemas smbil menangis. terasa air mata hangatnya menitis di bahuku..

Indah menangis dan teros menangis lagi...
Akan bersambung..

12 September 2009

iftar iftar iftar

bismillah...

pengenalan(tru caer :D)
akip - amirul akif aziz
wan - ahmad hazwan nazri
nigel - nigel tang wan bao nabil
daniel - azreen daniel azli
sop - muhammad sofwan zamri (asrama)
anasAJ - anas abdul jalil (asrama)
bel- ahmad nabel ahmad zamri (asrama)
arep - arief rahman yusof (asrama)
shai - ahmad shairie salleh (asrama)
john - muhammad uqbah muhammad sobri
ateen - muhammad muttaqeen muhammad arif
anasKB - anas kamarul bahrin
ammar - ammar Omar (abang kepada athirah omar tuh n our senior)
banat - mawar2 klas aku.

this scene hepend in the class....
(isnin)

akip : wei sop, arep, anas, aduh... jom r join iftar kat tempat ana. ayah ana buat iftar kat masjid. sedap gile. ade ayam panggang, nasi beriani, ABC, mcm2 lg.
sop : hmm... tgk r kip. x ley janji. rep, camne nih? nk gi ak?
arep: ntah r. macam best jek. jom r sop.
sop : kip, kalo ktorang pg naek ape?
akip: insyallah bpk ana boleh ambik. tp kene komfem awal2 r.

setengah jam kemudian....

bel: sop, ajak arep ngan anas pg angsana jom. aku nak sambot befday aku kat sane.
sop: tengok r bel. akip da ajak iftar tempat die.
bel: alaa sop.

the next day...
(selase)

banat: wan, nak tak buat iftar klass.
wan: boleh gak. bile?
banat: jumaat ni kot. ni mase yg baek sbb sabtu sme banat klass kte yg asrama da balek.
wan: hmm... tgk r nanti ana bincang ngan banin.
wan: wey sme, kalo buat iftar klass nak ak??
KAMI: kat ner?? ble??
wan: jumaat nih, kat ruma athira omar.
KAMI: makan ape dok?
wan: ntah r. insyallah sedap r kot. hehe...
KAMI: tgk r wan.
taqeen N daniel: wan, ktorang pg r. nohal jek.
nigel n anasAJ: daniel, ktorang balek ruma ko dlu bley ak? nanti pg sane same2.
daniel: layan jek...

malam tu...

arep: sop, camne? nk pi mane nih. akip ade... cikrot ade... klas pon ade.
sop: aku tak kesah. tp yg penteng aku nk pi angsana. nk bli brg raye.
arep: nak naek ape seh?
sop: ntah r.

(rabu)

akip: camne sop???
sop: ntah r. bingong doh nk pi mane.
akip: alaa... ko pg aku nye jek. x nyesal.
sop: yo-o je ko nih. duh.
sop: john, nta pg ak iftar nih?
john: hmm... tengok r, ana ade itikaf kat masjid pulai perdane r. mungkin tak kot.
sop: alaa.... bru ingat nak tumpang
john: sori r sop

(khames berlalu tampe keptusan lg)

(jumaat)

(pg2 masok klass)
sop: akip ktorang tak pg r tempat ko. x de transpot r.
akip: tu r ko lambat sgt. kalo tak aku boleh bg tau bpk aku suro amik korang.
sop: tu r. sleck dok.
wan: sop arep. korang pg ak nanti?
sop n arep: pg kot... ntah r
sop: kalo bapak aku boleh amik kat skola ktorang pg yg akipnye. nanti pas usrah aku bg tau ko pi mane..

(ondaway nk pg usrah)

sop: ammar! nta ape kaba?
ammarO: kaba baek jek.... eh, nta pegi tak iftar kat ruma ana nanti?
sop: ntah r. takde transpot r. kalo nta boleh amik ktorang pg r.
ammarO: Insyallah boleh.
sop: nanti ptg ni ana msg nta
ammarO: ok.

(lepas usrah)

sop: arep, pg iftar klass r. ade transpot free meeh.
arep: sape?
sop: ammarO
arep: smat r tuh. lets go.
sop: bel, aku pg angsana skali kot nanti pas iftar klass. tunggu aku au. bru sambot.
bel:ok. smat r sop.
akip: pergh, gni an sop. x nk pg akunye iftar.
sop: alaa... sori r kip.

-------------------------------------------------------------------------------------

and that the story end. petang tu ammarO datang skola jempot ktorang. sampi ruma die blablabla.. makan....



solat maghrib... get ready pi surau nk tawarih.

-------------------------------------------------------------------------------------

sambungan....

ammarO: jom r, ana anta korang kat angsana lu. bru pg masjid
sop, arep, anas: jom!.
nigel: cop, nas... nta balek skola naek ape?.
anasAJ: ntah r.
nigel: abes kalo ana tumpang camne? muat ak?
anasAJ: tak kot. nk tumpang pg r naek mak aliya. die anta banat2 asrama balek.
nigel: ish, segan jek. nas, teman ana. since nta nk blk esok gak.
anasAJ: ye r,ye r
(nak pendekkan cte. padahal panjang lg) :D

-------------------------------------------------------------------------------------

datu anas pon ikot nigel tumpang aliya.

ktorang pon pg la angsana sambot befday si nabel tu.

aku dapat bli 2 helai slua tok raye. duh. mahal btol. hehe....

pastu blk tmn u. maen cc smpi kol 1pg. tgk arsenal vs mancity (3-1) ngan manU lwn spurs (bape tah. lpe)


-the end-
(penat tgn eden menules) :D

25 August 2009

Tagged by sophies....

bismillah...

well, this is my first tag by sophies probally... x sangke. hehe

and here some answer 4 u ^.^

1. WOULD YOU GET BACK WITH YOUR LAST EX IF YOU COULD?
* tengok keadaan

2. WHAT COLOR SHIRT ARE YOU WEARING?
* black blue... bli kat jusco tmn u. haha...

3. WOULD YOU KISS ANYONE ON YOUR FRIENDS LIST?
* i think so.... depending on who

4. DO YOU HAVE A "THING" FOR SOMEONE ON YOUR FRIENDS LIST?
* ape thing tuh??

5. HOW MANY PEOPLE ON YOUR FRIENDS LIST DO YOU KNOW IN REAL LIFE?
* hmm... about 80%... ade la cket2 yg tak kenal. hehe....

6. HOW MANY KIDS DO YOU WANT TO HAVE?
* 6 sude.... ikot la rezeke. hanye allah yg tau. hehehe....

7. DO YOU HAVE A GOOD RELATIONSHIP WITH YOUR PARENT?
* yup!

8. WHAT NAME WOULD YOU WANT BESIDES THE ONE YOU HAVE?
* joey?? but sofwan is da bez! >.-

9. WOULD YOU EVER MAKE OUT WITH SOMEONE OF THE SAME SEX?
* no!

10. WHAT DID YOU DO FOR YOUR LAST BIRTHDAY?
* blaja la kot. befday aku time skola....

11. WHAT'S YOUR MAIN RINGTONE ON YOUR PHONE?
* lgu Christmas memory by o2jam.. ^.^

12. WHAT TIME DID YOU WAKE UP TODAY?
* got up at 5 sumting

13. WHAT WERE YOU DOING TWO NIGHTS AGO?
* men farm ville kot,teraweh, mcm2 lg. hehe.....

14. DO YOU LIKE HAVING YOUR HAIR PULLED?
* sape yang suke seh..

15. NAME SOMETHING YOU CAN'T WAIT TO DO.
* ape2 jek... asal bez! pi haji ley gak.abes spm???? ^.^

16. LAST TIME YOU SAW YOUR MOM.
* td pukol 3.36PM time sblm btolak ke jb.

17. WHAT IS ONE THING YOU WISH YOU COULD CHANGE ABOUT YOURSELF?
* ape2 yg bley wat aku jd lbey baek r.

18. IF YOU HAD $250 000, WHAT WOULD YOU DO WITH IT?
* fiz aku bli nset, wii, kete kalo cukop, pi haji, bayo zakat etc....

19. HOW LONG HAVE YOU WORKED AT YOUR CURRENT JOB?
* hmm.... 16 taon. lahe2 aku da stat blaja. sampai mati pon aku blaja gak.

20. HAVE YOU EVER TALKED TO TOM?
* tom??? amirul hakim..?? hmm, bulan 4 kot. x ingat da...

21. LAST THING YOU ATE?
* straw?? bkk pose ngan mcD td. da abes sme aku gigit straw... hehe... actually, double cheese burger.

22. WHAT'S YOUR FAVORITE MONTH?
* MAY ofcoz, my birthday and ramadhan and syawal hehe.....

23. YOUR LEAST FAVORITE MONTH?
* everyday is a great day

24. WHAT'S THE LAST PIECE OF CLOTHING SOMEONE BORROWED FROM YOU?
* slua track aku. shai pinjam kot. x ingat r. da lame da. mungken bju skola ilham pinjam tok debat musleh... smpi skrg die x pulang lg.

25. WHO IS GETTING ON YOUR NERVES NOW?
* donno

26. MOST VISITED WEBPAGE?
* face book... getting addicted with it. myspace cket. blog gak. ohya and yahoo mail!

27. LAST PERSON YOU TEXT MESSAGED?
* sophies. chat ngan die kejap sblm bkk pose. hehe...

28. LAST PERSON TO MAKE YOU MAD?
* ade lah orang tu. nyusahkan org btol!

29. WOULD YOU TAKE A BULLET FOR YOUR BEST FRIEND?
* depend, kalo best fren aku wat maksiat watpe aku nk lindong die. hehe....

30. FAVORITE KIND OF DRINK?
* apple juice, milo, milk and my fav plain water! it's the best

31. FAVORITE FOOD?
* makan jek. asal tak pedas gle suda. x ske r pedas sgt nih

32. FAVORITE DESSERT?
* makan jek asal sedap.

33. HAVE YOU BEEN TO EUROPE?
* no ofcoz... nk blanje bley gak.

34. IF SOMEONE YOU HATE DIED, WHAT WOULD YOU DO?
* mno comment. x de perasaan. mungken sedey cket. mungken happy ^.^

35. YOU WOULD LIKE TO TAG
abduh
anas AJ(kalo die ade blog r) haha......
acap amin
melissa
heylie
caer
kak yatt
kak mia...
n sape nk wat buat jek... hehe

24 August 2009

Hijau itu CANTIK

bismillah...

"beeek... muuuuuu... quack quack quack..."

bunyi tu skrg ari2 dga kat ruma aku... hehe...
well,
seda tak seda... sibling aku sme da maen farmville(facebook game) kcuali abg sulong aku. kot...
hehe...
it was started by my 3 brother(aimin). die maen pastu abg ke 2(adi) lak ikot pastu aku lak pastu abg 4 aku(pudin). huh.... kkk buzy so die x slalu maen. tp hey! gile ah, family farm ville meeeh. x sah sehari x nmpk org bkk game nih. haha...

someone pena tanye camne ley lvl up lju sgt. hehe.... tanam super berry jek. 2 jam dapat 100 satu. tp kalo lmbt die mati. tu dienye keburukan la...

still thought, aku masih x caye satu family aku da stat men game nih. hehe.... maybe dr bpk aku yg suke becucok tanam datang kat anak2 die kot. maybe.



keh tu je kot. salamz

07 August 2009

Nisfu Syaaban... ramadhan da dekat wo!!! bez2...

bismillah....




Nisfu dlm bahasa arab beerti setengah. Nisfu Syaaban beerti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:



"Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, "Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."




Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:

1.Solat sunat nisfu sya'aban - terdapat dua cara mengerjakan solat sunat ini

Sembahyang 100 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 11 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

Sembahyang 10 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 100 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya


i) Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah

ii) Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah

iii) Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman

3. Berpuasa pada siangnya (mulai pagi esoknya-15 Syaaban)

05 August 2009

rest...

bismillah

"do you know if u sink u car... u cannot open the door untill the car is filled with water?? so please save ur breathe if ur in this condition" -saje jek-



hmm....

grr.... cuti.... seminggu???? erm.... boring???? best????

I DONT KNOW...

knape la tutop skola..... penat aku balek skola senin lepas.... tau cuti selase smpi ahad... tak balek cyot aku. nyusahkan btol!!!.

pekse??? man satu lg masalah. duh.

ergh... >.<>

skola msk surat kaba~~~

bismillah..



Two religious schools closed after students fall ill

JOHOR BARU: Two private religious schools in the state have decided to suspend classes after 50% of its students started suffering from fever.

SR Islam Hidayah and SM Islam Hidayah in Kampung Sinaran Baru, Skudai, decided on the precautionary measure despite no reported influenza A (H1N1) cases there.

A visit to the schools found that a notice had been pasted at the entrance informing visitors that they were closed from yesterday until next Monday.

A parent escorting his son out of the SR Islam Hidayah Kampung Sinar Harapan in Skudai, Johor, while a school official pastes a notice (inset) on the school’s closure Monday.

The notice was issued by the board of trustees for both schools.

Board chairman Prof Dr Noor Azlan Ahmad Zanzali said the closure of both schools was not on the instruction of the state Health Department.

“The school authorities and the parents of the children were concerned as many of the them, including the teachers, were down with fever.

“We thought it would be wise if we take the precautionary measure to close the school.”

The schools have a total enrolment of 1,600 students, he added.

He said health officials had inspected the schools earlier but found it free of H1N1.

Going for screening: SK Sri Kenanga pupils assembling on Monday before they were taken for health checks by the state Health Department.

In a related development, parents of students from SK Seri Kenanga were worried and angry as to why the school remained open after a 12-year-old pupil from the school died of the flu virus.

Several parents were also fuming when they saw health officials and teachers wearing masks while none were provided for pupils.

Johor Education Department director Sufaat Tumin, who was briefly at the school, said it was the health department and not the education department that has the authority to close a school.

“The school will conduct activities as usual pending checks by the health authorities.”



dicurik oleh sofwan yang sedang bercuti di website the star online.... :D



02 August 2009

appendix

bismillah....
nk wat perubahan cket....

"did you know joey is son of a kangaroo?"

ok... salah grammer bg tau eh. :D

back to da topic....

aku ni tules tajok ni sbb membe aku 2 org da kene appendix.... and yeah! it menyusahkan and menyakitkan dan kesian... :)

well, smalam aku pi rumah taqeen (salah sorang dr pesakit).... pegi ngan acap amin. bwk kete merah die bernombo plate acp ****. laju gak r die bwk... fiz2 sesat kat pase gudang. ape tah guider 2 org pon tatau. naseb baek laz2 smpi. then msk ruma die. ksian gle tgk mke die. x bemaye la kot. haha...

alaa.... tgk perot die cam biase jek. ade 3 tebok mcm tangge. haha... x de r besa sgt. hmm, tp nk dicitekan byk bende die x leh mkn hatta time ktorang dtg mak die hidangkan buah2 sedap... die hanye leh tengok jek. ksian....

and sorang lagi kwn aku ni. ya allah... appendix die dpt kesan lg awal dr taqeen tu... tp penakot gle nk bedah. smpi skrg x bedah2 lg. masok spital da bape kali da. doyai.... nyusahkan org jek. time milo die gak klua pi bli ubat... lwn ngan shark. DUSH... erk

hmm.... well, tuntasnye... jage la kesihatan kamu. jgn la mkn biji2 cili or sewaktu ngannye....
bye

27 June 2009

MILO!!!


bismillah... hey!!!

this 29/6 nih ade petandingan futsall anjuran milo...

well, myteam named (alqassam fs[kot]) sapeee tah bg name tuh.... will participate in this compitition.. man so many things hapend before this event...

my team which is anas AJ, arief, shairie, muttaqeen, mustaqeen, ammar rus and ofcoz me(keeper)..... ade 2 super sub (ilham n amri)

well.... sblm petandingan byk bende tejadi....

taqeen demam r... tgn aku tepleot la.... tu la ni la....

erk... malas r nk tules panjang2...
nway, juz pray for our succes. and harap la sme kesusahan ni dapat balasan...

p/s: kalo taqeen x baek esok.. mungken die msk wad.... so pls pray for his sickness.

14 June 2009

saje jek :P

here some lyics for you... x nk amik sume cket2 jek

lagu : chantek
dari : Altimet feet Adeep(fabulous Cats)


Chantek
Dirimu buat ku tertarik
Menghilang segala prasangka
Di jiwa
Ohh chantek

Sungguh aku cinta kamu

Dia
Pandai menjaga hati ayah dan ibunya
Kelakuannya sama dengan orang tuaku juga
Dia
Bisa cipta yg gula dari yang cuka
Pandai menukar yg duka kepada suka
Dia
Bijak mengatur acara dan juga masa
Cekap memasak garam gula secukup rasa
Dia
Pandai menjaga harta dan juga duitnya
Tetap anggun tanpa mendedahkan kulitnya
Dia
Setia pada Yang Esa satu-satunya
Memenuhi tanggungjawab 5 waktunya
Dia
Punya tempat dalam rancangan yg ku rangka
Tak usah lengah

Ayuh kita berumah tangga

Chantek
Sechantek suria menyinar
Seindah bunga yang di taman..mekar
Chantek
Dirimu buat ku tertarik
Menghilang segala prasangka
Di jiwa
Oohhh chantekk

Sungguh aku cinta kamu

Aku
Melihat kita bersama di hari tua
Dia
Masih satu tiada empat tiga atau dua
Dan walaupun kau sudah kepudaran rupa
Kau tetap cantik padaku aku tak lupa
Kita bersama di anjung luangkan masa
Kewangan kita merdeka mampu bersara
Hasil usaha kita dari masa dahulu
Cukup untuk mengisi perut anak dan cucu
Hidup santai tak perlu terburu-buru
Punya masa kerja ibadah dan juga ilmu
Anak kita dan ayahya semua sebulu
Aku bilang kau chantek dan mereka setuju

Chantek
Sechantek suria menyinar
Seindah bunga yang di taman..mekar
Chantek
Dirimu buat ku tertarik
Menghilang segala prasangka di jiwa
Ohh chantek

Sungguh aku cinta kamu

i think this song is quite good. so, kepade kaum hawa yg tebace post ini. jgn lpe eh bwat ape yg dipesan. :P

till next post.

Kisah LEADeRs

Latihan Ekstensif Dakwah dan Remaja Musleh
2 - 4 June 2009
Sekolah Islam Adni , Taman Sri Ukay.


assalamua'alaikum.
ehe, so malas to post about leaders. alhamdulillah , leaders selamat disertai. pada kali ini , aku pergi dan balik secara normal. aku sampai rumah dr mukhayyam darjah 6 pukul 10pm. then , tros amik bju koto basoh tok pakai esok pagi... huhu.........

sampai2 je sek islam adni , byklah aktiviti die. ade ceramah by sir joannes. revert into islam 10 years back. Byk pasal kristian dan islam yg aku br tahu. dan , terhasil lah nama kump kami iaitu HULK. name panjang nye hablul ukhwah.. fiz2 sme lantik mujahid jd ketue. tetibe die x nk n sme tunjok aku... erk. leceh jek. pastu tros die lantik.. kuajo btol... tp takpe! aku akan menangkan team nih INSYALLAH.. :D

banat sket je. tu yg best. 27 org jekk. banin lak 45. cmpur2 xsmpi 100 ekk. best la gtu en.


then. mission impossible. kene bina jambatan. kump aku ceria(kot). ade sistem dindeng starwars la... ade RNR r.ade lampu la... mcm2 weh. tp seronok pe wat bende alah nih. nak tahu trademark utk sume kump?

banin : jmbtn langgar tak jatuh , tgh2 jmbtn malaysia spore ade tol sbb tu diorg punye jmbtn , laluan kapal malaysia spore kt bawah jmbtn yg dipisahkan , jmbtn yg ade 2 wrna utk membzakan msia spore dan jmbtn yg mcm jmbtn pulau pinang.

banat : jmbtn scanner infrared + traffic light , jmbtn solar dan jmbtn kukuh gile beb!

serius tergelak time pembentangan ni. tak tahu la mane satu jmbtn yg diterima pakai utk menghubungkan malaysia spore. ahah.


mlm tu ade karnival bebaskan al-aqsa. erk! malam yg sgt best + penat!. aku tak tolong sgt group aku utk wt booth. sbb bersama ngn committe utk majlis perasmian. aku lantik jd ajk multimedia... erk peneng gle. nk confem org wat pesembahan r. leceh btol! campo ngan gune laptop abg zamri yang berwindowskan windows vista yang aku tak tau langsong camne nk gune. hmm... mule2 tu agak chaos. tp last2 nasib baik video tu jadi.. all thx tu asip hisyamuddin. gne movie maker saje. erk... mcm x caye lak dpt siapkan video tu dlm mase sejam jek. Alhamdulillah perasmian tu menjadi.


esoknye. Orang Kaya Bertaqwa. waah! best seyy. fiz2 stiap kump dpt hanger. kene wt proposal utk investor. shazmie present sbb kene bentang dlm english aku amik time last2 jek. hehe. despite our struggle , ktorg dpt jual hrge RM14.5 ribu je. huhu xpe. bersyukur! lepas da hbs sume kump present , kami naik bas utk pergi ke sg semungkis.

mr and mrs investor.

terkejut gk leaders ni ade outdoor activity. so kembara kami bermula!
mule2 kene kutip batu 7 plastik. berat woo.

jalan2 je. jumpe pengemis moden. aha, pengemis moden pki suar jeans. ahaha. ktorg pon sedeqah la duit yg kami ada. alhamdulillah. dgn rezeki yg ada.

next checkpoint is bayar zakat. uhum, sbg pelajar ekonomi , aku pon rase suke nk berzakat2 ni sbb aku rase ketas yg die bg tu sebjik cm dlm buku EA. ehe. da hbs byr zakat. ktorg pon bergerak.
ondaway ke cekpoint strosnye... ktorang diuji ngan ambush aer kat sungai. nyanyi lagu tema kat tgh2 sungai. tahan nafas dlm aer n so on....slps hbs berendam dlm sungai yg didasari dgn batu2 yg byk dan berbukit2 , maka kami smpi gk kt checkpoint last. so , kami pon solat zuhur berjemaah dan kultum japp. pastu da kene blk skola tu blk... tp ade satu lg cekpoint, ni plg nyirap... ade skim cepat kaye. team aku fiz2 x nk bg. tp laz2 bg jek sme duet kcuali 100 yg basah kuyop. haha.. naseb baek woo....
dah habis! makan2 pstu balik sek adni.

malam
mlm kedua ni ade talk by makcik laila. best sungguh! gmbar banat ngn mkcik laila blur. uhuu. banin pgg kertas tu cm pgg sijil atau slip pekse jek. ehe.

lepas da hbs sume tu , kami pon dpt badge Jom KRJ. aiseh , badge tu da ade kt rumah. siap letak kt pencilbox lagi. tp yg ni amek je la. rezeki an.


...hari last...
fiz2 diuji ngan abg selam ugot kalo x bgn qiam ade hadiah. kami ketue2 kump ditugaskan kejot bdk2. fiz2 aku bgn tgk jam... 4.38 a.m. awal lg... tdo r kejap. bgon2 kol 5.15.erk! tros bgon. tgk2 x de sape2 lg bgn. hampeh tol. aku kejot r sme. masyallah btol nk kejot drg.
(bau tau camne nk kajot org... slame ni org kejot aku masyallah gak kat asrama... :D)
laz2 tunggu drang bangon titbe dga azan... amir tanye aku.. camne ni sop?. aku jwb.. gtu je r, nta pi azan je r. haha... well, leaders ni x disertai ngan qiam langsong. sdey jek :D


pastu pg tu seperti yg dijanji kan. ade xtvt cket. fiz2 warm up. pastu ade game(ni hadiah die, agak best!). hehehe.... fiz2 ade game suson2 org. like jadikan satu kump sume lahir bulan5, etc. bez gak r. pastu maen game bapak ayam. simple jek. menang maen osom dr anak ayah, jd abg ayam n jd bapak ayam. da abes! naek dewan balek. kemas dewan tok penutop...

sblm malis penutop, ade satu slot lg pasal MATLAMAT dr abg auzan. bez gak r slot die. ade video byk.. hehe...

slot best! ihsan dan sumayyah yg cuak gile kt depan uhh sbb kene kantoi ngn abg bai. rupe2nye nk wt surprise utk birthday diorg. aha, mst blushing kan? haha. nwayy , happy belated eh.


sesi salam2. aiyoo. da xtau bile lg jmpe ekk. sume bahagia je muke. best aww.
well, pastu salam2 n so on...
pastu majlis penutop!
(erk da nak abes da prog nih... rase kejap jekk)

lepas da abes tu, ktorang ade mkn tghari. tp aku mknn cket jek cuz abg ku kaco gile pi datang amik awal gile. leceh r, tgh da miss bkk present ramai2. erk... T.T

(-lawa ak background? haha-)
thats, leaders 2009. aku timba mcm2 kt sini. jumpe kawan2. aku belajar menjadi leader. sungguh best tahu tak?

till next post,
microsoft 1.
produce gen4's.
sory kpd sesiape yg membace

10 June 2009

mukhayyam dajah nam....

bismillah...

ok this camping take place in hutan rekriasi UTM... on 30 mei till 1 jun....
well... 29 mei tuh aku balek ruma anas kb cuz boring gle nk stay skola smpi esoknye. maklum la... balek kampong.. takde sape kat asrama. ade pon cket2 jek.

ok tros ke citenye...

sabtu tu(30 mei) aku pi skola ngan parent anas since die pon ade latihan staff sarjen.. ksian aku x dpt sarjen hahaha.... mepek!. janji smpi skola kol 8 n kumpol2 bdk2. tapi aku lambat gile smpi skola. kol 8.45 kot... g2 g2 r..... ksian budak2 kump UHUD x dpt register ngan fesi drang.. haha... sory. da la smpi lmbt... pastu bru la nk tuka baju la.. tu la... ni laaa... erk. da siap tu pi r skola rendah. pastu crk fesi laen... x jumpe woo... cuak je drang sme da pg tp laz2 jmpe gak (phew). jmpe2 jek drang da siap angkat2 brg. aku goyang kaki jek.. haha.... sory skali lg.

then kol 9 gtu pg la destinasi...

smpi je kat destinasi... tgk langit. urgh!! hitam nye!.... nk ujan nih. then bdk2 pon turon bas tros angkat brg pi tapat.... tak smpt stgh perjalanan tetbe hujan turon dengan lebat skali! ktorang fesi2 pon da sparoh jalan... pastu lari betedo bwh bumbong sat... tgk je bdk2 bwk brg2. haha.... hujan tu lame gak r... da bosan tunggu kat pondok tu.. ktorang redah jek hujan tu.. basah kuyop. takpe r pengorbanan....... da tu... ade taklimat n pengenalan fesi... tak sempat nameku dipanggil ade guru panggel suroh angkat brg.. phew... :D.

lepas hujan benti..... prog diteruskan ngan petandingan membuat gajet... time tu bru bdk2 dpt jmpe aku... well, ade bdk yg degil dan ade bdk yg baek. (bru fiz day... saba sop!)tripod yang kukoh lg kemas!! (KOT)

blablabla... lepas da siap wat gajet... bdk2 kene pasang kemah... leceh btol jd fesi kump nih. "abg2 tu rosak... ni rosak. doyai btol" tp takpe r.. laz2 siap gak tp ade la beberape kali kemah runtoh sbb bdk2 laen langga tali.. kuaja btol! haha....

da siap tu... petandingan seterosnye jalan iaitu petandingan kawad... welll time ni aku x de kat situ sgt cuz guru yang handle n ktorang kene pasang kemah fesi... ^.^


pas petandingan kawad.... bdk2 bg rehat jap pastu tros masok petandingan memasak(3 petandingan tros)... uh, time ni pon guru2 handle... tp fesi kene jengok2 kump msg2. aku pon tgk r bdk2 ni masak... creative btol bdk2 nih. tp ntah r reti masak ke tak.. hehehe....kat tak kari nih??? haha...peda siap!! lawa team aku wat??? haha

abes!... the solat minom petang pastu khidmad diri smpi maghrib... pastu mathurat... pastu ade taklimat NIGHT WALK!!! (yeah!!!)

malam sudah menjelma... bwahaha....
lepas taklimat tu KAMI solat isyak jap pastu fesi2 n guru2 yg nk jage cekpoint begerak masok hutan.... satu checkpoin ade yg 2 org ade yg sorang(mantap ah!).... aku dpt yg 2 org.. naseb r ngan muhaimin... dudok2 lame gak r. then datang la ustd letak 2 org banat dkt2 ngan ktorang tp jarak antare satu same laen(paham ak???)... dorang dudok n kene tutop mate ngan "blind fold". tengok2 drang.. erk boring ah takde riaksi... aku test la baleng batu (sory ustz.. x ley kaco an spatotnye.. :D).. erk takde riaksi gak.. nyirap btol. bia je r die sorang2.. aku pi kaco bdk blkg die lak. huhu.. ni bez cket... die MACAM menanges tp ntah r. aku kaco die skali tros x nk kaco lagi. nanti die lari ke... leceh lak aku kene crk die. hehe.... then da abes tu. drang kene kutep ngan ustd pastu datang lak banin!... uh... time bnn kat utan ni celupo no mulot drang.... da la aku pelek gile knape bnn2 ni dudok berdekatan.. pastu tak tutop mate... aku tgk jek dlm diam!.. saket ati tol. ade yg mencarot... ade nyanyi..erk. laz2 ustd suro fesi2 sme klua... bia bdk2 je yg kat dlm hutan.

abes night walk tu.. ustd kumpol sme... pastu sape yg beckp kene brain wash n sape yg diam jek boleh blk kemah tdo... cket gle org yg tdo. kump aku 3 org jek(dr 16!)
pastu ade minom malam cket then tdo...

-tamat!-

keesokan harinye(31mei)

erk... pagi tu dpt berite ade kump yang tak hirasah... fesi laen sme da hot ngan bdk2(tp ktorang fesi2 pon x hirasah :P)...... pagi tu lepas qiam + suboh + mathurat... ktorang fesi2 ni bg adiah kat drang cket. CKET JEK!!!..... x puas ati btol. pastu drang kene tuka baju tok tracking...

sblom tracking. drang kene buat bendere tok kump snirik. n ni gambo bende team aku..

pas makan pagi.. drang kene kumpol n btolak ke utan ikot team msg2 ngan fesi... team aku last msk utan(laki)... blkg sme team pompuan.... fiz cek poin - jawab soklan... pastu masok sungai smpi cekpoin 2.. kat ctu kene bg tazkirah.... solat dhuha n jwb soklan...
solat dhuha - bdk biru tu bg tazkirah..

then sambong lg smpi cekpoin strosnye... kat sini dorang kene tapis aer gune kain andoh. aer tu agak kopi susu r....smangat bdk tuh... bgos2

da abes tu... kene jalan lg. smpi cekpoin 4... kat sini dorang kene nyanyi lagu tunas KRS ngan ikrar....
erm... pastu jalan lg.... cekpoin second last, kene terang ape maksod stiap bende kat bendere ktorang....
lepas da abes terang2 tu...

then the last cekpoint... kene amik 4 orang naek kayak smpi ke ujong. yang laen kene bg smangat(tapapetah...) time nk lantek 4 org tu.. pergh.. huru hare seh. naseb baek ktue kump bgos... welldone. kat situ sume fesi msk tasik then tolong2 bdk2 yg ntah reti maen kayak ke tak... haha.... well... bez gile time tu. dpt mandi mande... lepas da abes sme grup berkayak. time fesi n others lak berkayak... aku team ngan mursyid naek satu kayak... pergh! team mantap. kalahkan sme orang. hahaha...... x dek r. pastu las2 tinggal ktorang 2 jek maen. pastu ustd yg laz kate.. "nta ngan mursyid angkat sume kayak(4 buat) ni naek atas eh.. tangkopkan kayak tuh". fiz angkat satu kayak.... FULEMAK!! BERAT GILE!. pastu pi ujong amik satu lg kayak... pernat gile beb!!!. pastu tinggal last kayak. tetibe fesi bnt ckp "cpt cket... nanti ustazah marah". erk... da x reti nk paham.... ingat kayak berat mcm kotak kosong ape. doyai btol...

da siap angkat sme.. jalan cket pastu "aduh! saketnye kaki"... tgk2 kaki ade luke... panjang plus dalam... kat ibujari. x pasan langsong. tp bia je r.... ape bes camping x de luke :P... hahaha....
da dibersihkan.... meleleh darah sblm nih.

ermm........
pastu bdk2 ade petandinga Petolongan Cemas... ktorang dpt rehat N mandi. pastu makan, solat maghrib n tazkirah pastu ade petandingan pesembahan.... aku nye team wat dikir barat. fiz2 molek jek... tetibe ade satu part nih bdk tu lpe lak... aduh!. naseb baek bdk sorang lg pandai cover... nice teamwork man!.... laz2 fesi wat pesembahan. hmm.... agak ok r. tp ustz kate dienye pengajarannye tersembunyi... takot bdk2 x paham. hoho...

MALAM TU!!!
bangon2!! sme banin kumpol kat dataran!.... abg2 fesi panggel. fiz2 aku join drang sound. fiz2 fesi2 bebual nak dende r, tu r, ni r.... las2 hanyelah sound!.. da abes sound si nabel tu pi wat pesembahan ikedo lak. bdk2 suke. smpi x nk benti...

-tamat!-

last day... 1 jun

bdk2 qiam cam biase... ade fesi kuajo x pi qiam tp bkn aku. haha.....
pastu ade senaman pg sat pastu robohkan kemah.... diikuti ngan penutop... well... ni saat2 yang dinanti oleh aku sbb nk team aku menang.... blablabla...

"juara kumpulan jatoh kepade... kumpulan UHUD!!!!!"
alhamdulillah.....
pastu...
"peserte terbaek jatoh kepade yusof zamani dar kump UHUD"
alhamdulillah....

*persete pompuan x kenal sgt so x ya la ek... hehe...

da abes tu bdk2 pi angkat brg2 kemah pi bas. ktorang amik gambo cket... cket jek :D..

cket jek.. laen pi tgk sniri r kat ms

ok.. time blk tu ktorang direngankan beban dgn bantuan PALAPES. alhamduilillah... pastu sblm btolak sempat saye amik gambo ngan kump snirik... hehe


lastly.... smpi skola aku tros pi mandi cuz nk kene catch bas kol 2 steng... smpi larkin kol 12 steng. jalan2 teman sorang ni naek bas. pastu pi masjid larkin.... tdo solat... blablabla...
then kol 2.45 btolak pi KL ngan sulem ngan nasrul.... smpi ruma KOL 10 steng... gile pe. bende seremban naek komuter tuka lrt tuka kete bru smpi ruma.

keh till next post.
assalamualaikum....










29 May 2009

hari guru!!!!

bismillah....

SELAMAT HARI GURU!!!!

although this post is kindda late but i just want to tell u what's the hell just hapend on the teachers day...

well on that morning.... hazwan(pengarah hari guru) dtg jmpe aku.... pastu tanye "sop, slua aku koyak r... pinjam slua ko luh. aku nanti nk kene bg ucapan" uh... that morning aku telari2 crk slua. laz2 jmpe gak... tp org punye.

then pg la skola.... pagi pagi pi skola.... jmpe ustz J... die suro pg angkat pinggan mangkok(since im the AJK MAKANAN n KETUE WAITER)... pergh... ingat pinggan mangkok da sedie basoh... las2 berabok an... menyirap gle. so pi la basoh.... time basoh tu segan gile... da la basoh srg2... pastu tmpt open... depan pompuan lak tuh... kureng, laz2 crk org teman basoh + lap skali. pastu ade la mase free jap tok tgk permainan.

well... permainan agak bez r.... ade bola beracon, futsal, ngan ......... ngan bowling gne buah klape. hehe.... fiz2 boring tgk org men bola la... tu la... ni laa.... laz2 acare bowling... boling ni tok guru jek. tp aku rase ni plg bez r cuz aku yg jage guru2 nih. lwk gle guru2 ni men boling. hehe.....

then da abes tu aku pg la get dressed tok jd waiter... pastu tgh tuka2 tu... ade org panggel "sop ustzh J panggel...." aku pg la jmpe die... x smpt abes dressed lg. tp pg je... so die panggel sbb makanan da smpi... so aku suro r waiter laen angkat pi dewan makan guru.... da tu satle kan bayarang ngan brother tu... nasik beryani..... then pg la naek dewan nk kumpolkan waiter sme. nk kumpol waiter sme mcm ape.... susa gile. ade je org ilang. doyai btol. hehe..... then pg la ready kan makanan2 sme... time tu r plg penat. tak cukop makanan la... a la.. aer per x wat lganas x de r. da la dewan tu tingkat 3. frust gle campo penat..... sme x tau nk wat keje. arah bru wat. doyai..... tp las2 ok gak r. walo agak serabot.

then time guru da smpi. waiter sme amik meje n aku jage kat tengah since im the leader. time guru tgh amik tmpt ddk... ade guru yg kate..."hensem la sofwan" hehe...... saje nk selit :P....
then mule la....waiter2 laen agak frust ngan drang. guru2 sme suro aku amik tu la.... ni laaa.... mcm x de waiter je yg jage meje drang.. doyai skali lg. hehe..... then da abes tu part yg plg bez....
guru2 ramai n kek ari guru beso nk mati. ktorang sme sebat r. guru da tak abes. hehehe..... da tu pompuan byk gelak kat ana sbb mkn kek comot. haha... ade org amik gambo tp x ingat sape. kalo ade aku upload r... hehehe....











(woi tu lilin kek la!!!! doyai...)
makan2 abes r sme.... turon jap pastu ustz mane tah. die pi sound ana kantin tak kemas. koto gle... urgh.... time tu sme org da lari.... kuang ajo btol. aku kemas la kantin tu cket and the rest aku suro pompuan. then naek la blk pi kemas dewan... naseb baek ade 2 org tlg ana kenal dewan yg besa tu... penat gile. da abes kemas tu turon la pi asrama bawah. pastu dpt msg dr ustz J... "sofwan, dewan pelajar tak keman lagi. boleh tak kemaskan?''.... walawei... time tu da tebareng. tampe sebarang jwpn aku tdo jek. penat nk mampuih time tu. hehehe.....

pastu mlm tu ade org kate kat ana.. "sop, dewan tu x yah kemas. ana da suro bdk2 f1,f2 ngan f3 kemas since drang esok takde pekse....." ALHAMDULILLAH. da tu mlm tu blaja la.... hehehe...

keesokan harinye....

pg2....
aduh.. saketnye perot!!.... satu ari aku saket perot. menyirap gile. tatau knape. sampi pagi tu x dpt tdo sbb asik nk pi tandas jek....

then ari ke 2 lpas saket perot.. aku demam panas. maybe sebab penat sangat time ari guru. bdk2 jmpe ana sme kate muke ana pucat gile plus mate nmpk belebam (x cukop tdo). ari2 lak amik pekse.... aku amik satu ketas je ari tu. pastu msk bilek saket smpi abes skola. hehehe

well, esoknye aku da sehat cket tp still saket prot cket2 je r. tp alhamdulillah. masik sehat wal afiat skrg. hehe....

smpi disini saje
keh.... salamz

Happy birthday to me!!!!

bismillah

FINALLY.... i can use internet. tp still kat ruma org. hahaha..........

well.... this post is just a bunch of "merepek" things i wanna say...

hmm... first thing i would like to wish happy birthday to me... haha... gile pe wish kat diri sinirik..
hey... sweet sixtheen meh. kene r hepy cket.

well.... this year i think the best birthday eva... cuz so many thing i've got n all bende bez... thx to all who give me the present especially sofi and caer. i really touched by ur post. thx again... and kwn2 laki... thx r membengangkan ku nyanyi kuat2 happy befday. hehehe.....

what did i got???

just a bunch of tobleron, a card and some keychain from my friend. thx guys.
also... a bucket of KFC from my second brother... so sweet... die srg adk badek yg bg barang. thx bro.sori r gambo burok cket... some party(i guess)

well..... to sofi and caer... nanti befday krang aku wish kan.... elak aku kasi adiah skali je an.. tp rajen aku nk mengepos2 nih.. hahaha...

well... i think that's all for my post....
thx all for your wishes and present....
welll... assalamualaikum.